Huis > Nieuws > Inhoud

Bamboe en Chinese cultuur

Dec 07, 2016

China staat bekend als het Koninkrijk van bamboe, want het heeft de meeste bamboe van elk land in de wereld. Meer dan 400 soorten bamboe, eenderde van alle bekende soorten in de wereld, groeien in China. China leidt de wereld in de hoeveelheid gebied met bamboe, het aantal bamboe bomen en het bedrag van bamboe hout beplant jaarlijks geproduceerd. Het gebied dat de meeste bamboe produceren zijn ten zuiden van Chang Jiang (Yangtze) rivier, en de grootste producenten zijnSichuan,Anhui,Zhejiang,Fujian,Hunan,Guangdong,Jiangxi, enJiangsuprovincies en deDe autonome regio Guangxi Zhuang.


De oudste archeologische vondsten van bamboe artikelen in China werden opgegraven uit de resten van een primitieve samenleving die bestond van ongeveer 7.000 jaar geleden in wat nu Hemudu, Yuyao County, Zhejiang Province.As vroeg als de Shang-dynastie (16e-11e eeuw V.CHR), Chinese mensen de bamboe gebruikt voor het maken van huishoudelijke artikelen en wapens, zoals bogen en pijlen. Voordat het papier werd uitgevonden, werden stroken bamboe het belangrijkste schrijven medium, meer dan zijde, bijvoorbeeld op grote schaal gebruikt omdat ze goedkoper, resistent tegen corrosie en meer overvloedig waren. Bamboe heeft dus een belangrijke rol gespeeld bij de verspreiding en ontwikkeling van traditionele Chinese cultuur.


Vandaag, wordt bamboe veel gebruikt voor huishoudelijke artikelen, zoals matten, bedden, kussens, banken, stoelen, kasten, emmers, eetstokjes, lepels, manden en handheld fans. Het wordt ook gebruikt voor het maken van traditionele Chinese muziekinstrumenten, zoals de sheng, een reed-instrument; de di, een fluit; en de xiao, een fluit gehouden verticaal.


Hoog en sierlijk met weelderige gebladerte, bamboe is een ideale plant voor huishoudelijke binnenplaatsen en parken. Het tolereert de hitte van de zomer en de kou van de winter, het op onvruchtbare grond groeit en het regenereert na ingekrompen.

Door de eeuwen heen, heeft bamboe de verbeelding van kunstenaars, geïnspireerd terwijl mannen van brieven geschreven heb poëzie en proza aan hun bewondering uitspreken voor de zuiverheid en de elegantie van bamboe. Ze vergeleken de kwaliteiten van bamboe met die van de mens, en Su Dongpo toegeschreven zijn literaire inspiratie voor bamboe. Bamboe was ook een favoriet onderwerp van bekende Chinese schilders van afgelopen dynastieën.

Bamboe, een materiaal voor Kunsten en ambachten en een symbool van integriteit, heeft de traditionele Chinese cultuur verrijkt, en een eeuwige onderwerp voor geleerden en kunstenaars.